Overslaan en naar de inhoud gaan

Wat is een Gantt chart?

De Gant chart is een grafiek die is uitgevonden door Henry Laurence Gantt. De uitvinder werkte als (werktuigkundig) ingenieur, managementconsultant en bedrijfsadviseur. In het Nederlands wordt een Gantt-chart ook wel een Gantt-grafiek, Gantt-kaart, Gantt-schema of een Gantt-diagram genoemd. De grafiek is ontwikkeld rond het jaar 1910. Een Gantt-chart wordt voornamelijk gebruikt om de planning van een project of groep aan activiteiten weer te geven. 

 

Henry Laurence Gantt

Welke onderdelen staan er in een een balken- en strokenplanning?

Een Gantt-chart is eigenlijk hetzelfde als een balkenplanning. De balkenplanning wordt daarnaast soms ook wel een strokenplanning genoemd. De termen balkenplanning en strokenplanning worden gezien als de Nederlandse benaming van een Gantt-chart.

De balkenplanning of strokenplanning bevat minimaal de volgende zaken:

 • Een horizontale strook die de tijd weergeeft (dagen, weken, maanden of jaren)
 • Per activiteit een strook die de doorlooptijd van de activiteit weergeeft
 • Per activiteit de start- en einddatum

Naast de stroken zijn er ook nog andere zaken zichtbaar:

 • Onderlinge relaties tussen activiteiten (afhankelijkheden)
 • Milestones (mijlpalen)
 • Resources (wie werkt er aan)
 • Voortgang (percentage compleet)

 

Gantt chart
Gantt-chart, klik om te vergroten

Wat zijn de voordelen van een Gantt-chart?

De Gant-chart is niet meer weg te denken uit de hedendaagse projectmanagement methodes. Dat heeft onder andere te maken met het feit dat een Gantt-chart gebruiken veel voordelen kent. De 3 belangrijke voordelen zijn:

 1. Overzicht
  Een Gantt-grafiek gebruiken geeft in één oogopslag overzicht in de tijdsplanning. Hierdoor is het makkelijker om knelpunten te signaleren en op te te lossen.
 2. Communicatie
  Door een Gantt-diagram te gebruiken wordt door middel van visualisatie de communicatie makkelijker. Alle betrokkenen kunnen met een eenvoudig overzicht op de hoogte worden gehouden van de activiteiten.
 3. Inzicht
  Door met een Gantt-chart te werken is er direct inzicht in welke activiteiten (niet) volgens schema lopen. Ook de invloed die een vertraging heeft op andere activiteiten is direct zichtbaar.

 

 

Hoe kun je een Gantt chart maken?

Een Gantt chart maken kan op meerdere manieren. Er zijn verschillende soorten software oplossingen. Elke oplossing heeft zijn eigen voordelen en nadelen.

Prinzi, onze online project planning software, bevat alle functionaliteiten om online een planning te maken. Lees verder!

Er zijn ook alternatieven:

 

Een Gantt chart maken met Prinzi?

Aanmelden